Wat is een gepolariseerde zonnebril?

Een doorsnee zonnebril met gekleurde glazen vermindert de lichtintensiteit waardoor je beter kan zien wanneer de zon schijnt. Maar, zelfs met een zonnebril, zijn felle zonnestralen hinderlijk. Een zonnebril met gepolariseerde glazen vermindert niet alleen de lichtintensiteit maar ook de lichtschittering op grote en gladde oppervlakten zoals asfalt, water en sneeuw, waardoor je je ogen beter beschermt.

Hoe werkt gepolariseerd glas?

Lichtschittering is de weerkaatsing van (zon)licht op elk voorwerp of elk oppervlak. Een deel van het licht wordt door het voorwerp geabsorbeerd, maar een deel wordt weer teruggekaatst. Weerkaatsing gebeurt zowel in horizontale als verticale richting. Je krijgt veelal te maken met horizontale lichtschittering. Gepolariseerde glazen zijn voorzien van een speciaal type filter dat ervoor zorgt dat de horizontale weerkaatsing wordt geabsorbeerd, waardoor je minder hinder ondervindt van de lichtschittering.

Wanneer heb je er een nodig?

Een gepolariseerde zonnebril is niet geschikt voor elke situatie. Ga daarom na of je met een van de volgende situaties te maken krijgt, voordat je een gepolariseerde zonnebril aanschaft:

Zó herken je een gepolariseerde zonnebril

Heb je je favoriete zonnebril gevonden, maar weet je niet of de glazen gepolariseerd zijn? Zo kom je het te weten: Houd de zonnebril voor een groot oppervlak waar licht op schijnt. Draai de zonnebril vervolgens in een hoek van 90 graden ten opzichte van het verlichte vlak en bekijk of de lichtschittering toe of afneemt. Zo ja, dan heb je een gepolariseerde zonnebril in handen.